İlmi cemiyetler, akademiler ve genellikle bütün kuruluşlar bilimsel gelişmeyi yönlendiren iletişimi sağlayan kuruluşlardır. Aslında bunların gerçekleştirdiği birikim, zaman içinde bilginin gelişmesini sağlar. Fakat bazen tek bir kişi derneklerin, hatta devletlerin yapamadığı bilimsel gelişmeyi kişisel gayret ile sağlar. Bir devri kapatır, bir devri açar.
İşte Şanizade bu tür kişilerden biridir.
Bu ünlü fikir adamı üzerinde pek çok kişi araştırma yapmıştır. Başta Uzluk olmak üzere bu konuyla uğraşan herkes Şanizade'nin kişiliğine ilgi duymuştur. Şanizade, yalnız tıbbi bilgiyi değil, zihniyeti de beraber değiştirmiştir.
Bu eser, bir yabancının Şanizade'nin kitabının çıkışı ile duyduğu şaşkınlığı ifade eden küçük bir incelemesidir. Doğu bilimci veya tercüman olarak Osmanlı toplumunun yapısı ve düşünce tarzı üzerine fikir sahibi olan Bianchi, önsözünde de belirttiği gibi, Şanizade'nin kitabının bir devir değişikliği yapacağını hissetmiştir.
Bu eserde Bianchi'nin kitabının çevirisini yaptıktan sonra B. Zülfikâr'ın Şanizade'nin hayatı hakkında yaptığı ayrıntılı çalışma ayrı bir bölüm olarak sunulmuştur.