Osmanlı İmparatorluğu nun Duraklama Devri olduğu iddia edilen XVII. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlılar, Ukrayna steplerindeydiler. Lehistan ın, Ukrayna ya hücum etmesi Kazakların hamisi olan Osmanlı İmparatorluğu ile Lehistan ın karşı karşıya getirmişti.
Lehistan Kralı, Osmanlı ordusunun yaklaşması üzerine Kamaniçe Kalesi nin müstahkemliğine güvendiği için bölgeden çekilmişti. Nitekim muhasara sırasında, kalenin teslimi için gönderilen Osmanlı elçilerine, Kamaniçe nin Türkler de dahil olmak üzere çok farklı milletler tarafından kuşatıldığı, ancak hiç kimsenin gücünün kaleyi fethetmeye yetmediği söylenmiş ve teslim teklifi reddedilmişti.
Ancak bu kadar övünülen Kamaniçe Kalesi, Sultan IV. Mehmed in idaresindeki Osmanlı ordusu tarafından 10 günde fethedilince, Hıristiyan dünyası büyük bir şaşkınlığa uğradı. Daha sonra imzalanan Bucaç Barışı ile Kamaniçe ve Podolya, resmen Osmanlı toprağı oldu. Osmanlı nın bu seferinin izlerine bugün bile rastlanılır. Bugün Ukrayna da, özellikle Kamaniçe de, soyadı Osmanski olan çok sayıda aile vardır.
Bu kitap, aynı zamand yüz binlerce kişilik Osmanlı ordusunun binlerce kilometrelik sefer organizasyonlarının nasıl yapıldığına ışık tutmaktadır.