2002 Milletvekili Genel Seçiminde, ülkede yaşanan ekonomik, toplumsal ve siyasal koşullar ile yüksek barajlarla örülü seçim sistemi sonucunda TBMMye iki parti girebildi. AKP tüm seçmenlerin %26sının oyunu ve milletvekilliklerinin % 66sını alarak iktidara geldi. CHP ise seçmenlerin % 15inin oyunu ve milletvekilliklerinin % 32sini elde ederek ana muhalefet partisi oldu.
Bu seçimlerde parti yandaşlıkları yeniden yapılandı; merkez sağ diye bilinen partiler gerilerken, merkez sol da eğilim olarak bu düşüşten nasibini aldı ve seçimi toplumun dini duyarlılığa sahip kesimini temsil eden parti kazandı. Seçmen davranışında görülen bu kırılma, 2002 seçimlerinin genel niteliğini de belirlemektedir. Ancak bu kırılma siyasal tarihimizde bir ilk değildir. Dr. Ali Eşref Turan bu kitabında 2002deki bu olguyu incelerken, Türkiyede 1950den beri seçimlerde meydana gelen kırılmaların hangi sosyo-politik ortamlarda ortaya çıktığını irdeliyor.
Turan, değişimlerle ilgili soruların cevaplarını ararken, çözümleme birimi birey olan değişkenleri de ele alarak konuya niceliksel ve niteliksel araştırmaların ışığında bakıyor. Yazar bunu yaparken Türkiyede demokrasinin askeri müdahelelerle kesintiye uğramasının yarattığı sonuçlarla bunun seçmen davranışına yansımalarına da değiniyor.
Ali Eşref Turanın bu eseri ülkemizdeki genel seçimler üzerine sağlam verileri, değerlendirmeleri ve çözümlemeleri içeren temel bir başvuru kaynağıdır.