Birinci bölümde ülkemizde izciliğin kuruluş ve gelişim ele alınmıştır. Özellikle savaş zamanındaki olayların ve duyguların açığa çıkması için, Çanakkale Savaşları ve milli mücadelemize ilişkin tarihi bilgilere de yer verilmiştir.
İkinci bölümde, ülkemizde izciliğin kurulduğu İstanbul Erkek Lisesi Sakarya izciliğinin 1944-1986 yıları arasındaki gelişim anlatılmaktadır. Bu bölümde her ne kadar sadece Sakarya izciliğinin etkinliklerinden bahsedilse de, dünya üzerinde ve dolayısıyla ülkemizde izcilik konseptinin nasıl değiştini izlemek açısından bu bölümü de kitaba dahil etmenin uygun olacağına karar verdim.
Üçüncü bölümü ülkemiz izciliğine bir dönem yön vermiş olan Türkiye İzciler Birliğine ayırdım. Bu bölümde, izcilik içinde filizlenen fikir mücadelelerini belgeleri ile okuyacaksınız.
Dördüncü ve beşinci bölümler, Kız İzciler Derneği ile Kılavuz İzciler Derneğine ayrılmıştır. Bu bölümlerde, bakanlık dışı izcilik çalışmalarına ilişkin farklı arayışlar anlatılmaktadır.
Altıncı bölümde izciliğimize damgasını vuran liderlerimizin bazılarına ait bilgiler derlenmiştir. Bu bölümdeki lider listesi, kesinlikle, bir bütünlük arzetmemektedir. Herhangi bir nedenle bu bölümde yer almayan liderlerin tümünden özür dilerim.
Yedinci bölüm Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ve izci etkinlikleri yapmaya müsait tesislere ilişkin bilgileri içermektedir.
Sekizinci bölüm, derleyebildiğim kadarı ile, günümüze kadar olan izcilik yayınları hakkındaki bilgilere ayrılmıştır.
Dokuzuncu bölümde Türk Bayrağı Kanunu ve İzcilik çalışmaları ile ilgili kanunlar yer almaktadır.
Nihayet onuncu ve sonuncu bölümde bugüne kadar yayınlanmış olan ve izcilik çalışmalarını yönlendiren yönetmelikler ve yönergeler yer almıştır.
(Önsöz´den)