Uzaktan eğitim; gelişen bilim, teknoloji ve özellikle de iletişim alanındaki gelişmelerle ilişkili olarak, geleneksel eğitim sistemlerinin yetersizliği karşısında, daha doğru bir anlatımla tıkandığı durumlarda iletişim teknolojisinden yararlanılarak, eğitim teknolojisi kapsamında geliştirilmiş bir yöntem olarak tanımlanabilir. Bu yöntem bireyin eğitim dünyasına ilişkin olarak geçmişte kaçırdığı fırsatları yeniden yakalamayı, yaşama daha hazır olmayı, daha iyi bir yaşam düzeyi tutturmayı, daha çok bilgiye daha kısa sürede ulaşmayı, her yaş düzeyine ve yaşam boyu eğitime yönelik gereksinimleri karşılamayı, eğitimde etkililik ve ucuz maliyete yönelik seçenekler geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Uzaktan öğretim sistemlerinde kurum ile çeşitli düzey ve konumda ilişkide bulunan birey; kurumu ile temelde eğitim bileşenleri olan basılı materyaller ve bu basılı materyalleri destekleyen radyo, televizyon, video, bilgisayar ve diğer görsel işitsel elektronik iletişim kanalları ile karşı karşıyadır. Teknolojinin dinamik yapısı ve özellikle iletişim teknolojisindeki hızlı gelişme yaşamın hemen her alanında toplumların karşısına çıkmaktadır. Bu gelişmelerden en çok etkilenen alanlardan biri ise, eğitim alanıdır.
Türkiye´de yükseköğretim düzeyinde uzaktan eğitimi uygulayan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim sistemi öğrencilerine yeni bir destek hizmet olarak, ara, yılsonu ve bütünleme sınavlarından bir hafta önce Televizyonda Canlı Yayın hizmeti sunmaktadır. Bu çalışma ile öğrencilerin bu hizmeten yararlanma düzeyleri ile bu konu ile ilgili olarak kurumdan beklentilerinin neler olduğu araştırılmıştır.