Necmüddin Kübra, tarikatlar sonrası tasavvufu için mühim bir isimdir. Kübreviye tarikatının kurucusu olan Kübra, eserlerini kaleme alırken, tasavvufi ıstılahları mücerred olarak değil de, tasavvufa yeni intisab etmiş bir kişiye yol gösterecek bir usul takip etmeyi tercih etmiştir.
Elinizdeki eserde, tercümelerini bulacağınız üç risaleden ilk ikisi olan Usulu aşere ile Risale ile´l haim sufilerin ehemmiyet atfettikleri on ıstılah esas alınarak kaleme alınmıştır. Bunlar aynı zamanda -adab-ı sufiye kitabı olarak da değerlendirebilir.
Üçüncü risale olan Fevalhu´l -cemal ise Necmüddin Kübra´nın en mühim risalesi olarak bilinmektedir. Bu risalede seyr-u sülük esnasında karşılaşılacak ruhi-batıni-sırri olaylar, zorluklar ve bunlara karşı sufinin geliştirmesi gereken tavırlar ortaya koyulmaktadır. Kübra bunları ortaya koyarken, zaman zaman kendisinin karşılaştığı olayları da anlatmaktadır.
Risalelerin tercümesinin önüne ilave edilen Giriş kısmında ise Necmüddin Kübra´nın hayatı. Kübreciye tarikatı ve eserleri hakkında yeterli bilgiler verilmektedir. Bu Giriş kısmı Necmüddin Kübra hakkında Türkçe yapılan en derli toplu araştırma özelliğini de taşımaktadır.
(Arka Kapak)