Strasbourg, Fransa´nın önde gelen kentlerinden, sırtını köklü ve zengin bir tarihe dayamış bir kültür ve politika merkezi; yolu hasbelkader oraya düşmüş, orada saygın bir üniversitenin öğretim kadrosuna katılmış, son yıllarını bu kentte geçirmiş - ve geçirmekte olan- Türkiyeli bir aydın: Server Tanilli´nin yaşam öyküsünün bir sayfasında da bunlar yazılı.
Tanilli´yi kitaplarından anıyoruz.
Bu kitabında ise gazete yazılarından bir seçme var. Yazarın, haftada bir gün, Strasbourg´da yazıp Cumhuriyet´te yayımladığı bu yazıların konusu, onun çeşitli Avrupa kentleri üstüne izlenimlerinin yanı sıra, aydınlanma, bilim ve felsefe; dil, edebiyat ve sanat; doğa ve insanlık; emek, toplum ve devrim; İslam, Osmanlı ve Anadolu, kadın hakları; Cumhuriyet, demokrasi ve eğitim; geçmiş ve gelecek üstüne duygu ve düşünceleri. Son olarak da, evvel giden ahbaba selamları.
Bir deneme ya da söyleşi tadındaki bu kalem oynatmalar, bir bakıma da olsa, akla, bilime ve emeğe başköşeyi veren bir topluma; daha insanca bir dünyaya yollamada bulunuyor. Böylece, yazdıkları tarih geride de kalsa, güncellikleri sürüyor.
Dünyayı değiştirme düşüncesinden dönmemiş; Cumhuriyet, demokrasi ve laiklikten ödün vermeyen; bu nitelikleriyle de, Aydınlanmacı ve devrimci bir kalemin ürünleri.
Soran, sorgulayan yazılar.
Okuyunuz göreceksiniz....
(Arka Kapak)