Yazarlar: Ahmet Kocaman, Şükriye Ruhi, Deniz Zeyrek, Dilek Doltaş, Işın Bengi, Gürkan Doğan
Söylem Türkçede son yılların gözde sözcüklerinden birisi. Özellikle dilbilim, felsefe ve yazında söylem kavramının yaygın biçimde kullanılması iki temel nedene dayanıyor: Birincisi dil kullanımında temel amacın iletişim olduğu vurgulanmak isteniyor; ikincisi salt tümce ve yapı ile ilgilenmenin iletişimi açıklamakta yetersiz kalacağı düşünülüyor.
İletişimin başarıya ulaşması ise iletinin alıcısıyla özdeş ya da benzer bir evrenin, ortak bir alımlama ve yorumlama dizgesinin paylaşılmasını gerektiriyor. Aynı dili konuşsak da kavrayış çerçevemiz, bakış açımız, olguları bağıntılamada kullanacağımız ilkelerde benzerlik yoksa iletişim kurmakta zorlanıyoruz. Bütün bunlar iletişim olgusuna bütünsel bir bakış açısıyla yaklaşmamızı gerektiriyor. İşte bu bakımdan, söylem söz konusu yaklaşımın anahtar kavramıdır.
Ortak bir çalışmanın ürünü olan bu kitapta, söylem kavramı değişik boyutlarıyla irdelenirken dil, zihin, dünya bilgisi, birey, toplum ilişkileri özellikle vurgulanıyor. Kitaptaki yazılar, dil-dilbilim, dil-birey, dil-toplum, dil-yazın, dil-çeviri, dil-yorumlama konularını inceleyerek iletişimin bütünsellik boyutunu kuşatmayı amaçlıyor. Bu nedenle her okurun kitapta kendi söyleminden çizgiler bulacağına inanıyoruz.