İnsan, daima kendisine yardımcı olacak aygıtlar ve makineler yapmaya çaba göstermişti. Evrim hayatı boyunca da, bir yandan kendisine benzeyen robotlar yapmaya; diğer yandan da kendisinden daha çabuk düşünüp kararını uygulayan makineden beyinler icad etmeye yönelmişti. İşte, bu kitapta mercek altına yatırılan sibernetik bilim ve teknolojisi, çağlar boyu süregelen teknolojik evrim süreci içinde yapılagelmekte olan, en ilkel otomatik aygıtlardan, en ilginç robotlara ve günümüz çeşitli elektronik makinelerine, komputerlerine ve uzay`daki uydular`a kadar uzanan, geniş bir bilimsel teknoloji alanını kapsamaktadır.
Kitapta ayrıca, 800 yıl önce robotlar yapan ilk Türk sibernetik bilgini Eb-ül-iz`in bilim evrenine katkıları da belirtilmektedir.
Sibernetik, yalnızca otomatik makineler yapımı ile ilgilenmemektedir. Bu durunu daha da gelişliterek, otomasyon sistemleri ve bilgi bankaları aşamasına gelmekte ve oradan daha da ileri giderek makinelerle insanlar, makinelerle makineler arasındaki bilgi alışverişi ve ayarlama durumlarını sağlamaktadır.
Bitkilerin, kendilerine kötülük yapanları, nasıl tanıyıp ortaya çıkarabildiklerini, göstermektedir.
Sibernetik, bütün bu gelişmelerin yanı sıra, insan beyninin kopyasını çıkarmaya ve böylece insanın ölümsüzlüğünü sağlamaya çalışırken, bir diğer çalışma alanıyla da insan-makine ortak yaşamını kurmaya uğraşmaktadır.