Faşizm, emperyalizm ve proleter devrimler çağının ürünüdür. Finans kapitalin en gerici, en şoven ve en emperyalist unsurlarının açık terörcü diktatörlüğüdür.
Bu kitap faşizmi bu şekilde tanımlayan Dimitrov: Faşizmin iktidara gelmesini, bir burjuva hükümetinin yerini diğerinin alması gibi basit bir olay olarak görmüyor. Burjuvazinin bir kanadının açık terörcü diktatörlüğünün kurulması olarak görüyor faşizmi.
Bu devlet biçimini, yalnızca emekçi halka ve demokratik haklara yönelen saldırılarla, parlamentonun kaldırılması veya kısıtlanmasıyla, devrimci hareket üzerinde uygulanan baskıyla sınırlamıyor. Aynı zamanda, burjuvazinin diğer kanatlarına, partilerine vb. yönelen zorbalığı temsil eden finans kapitalin en gerici, en şoven unsurlarının iktidarı olarak tanımlıyor. Faşizmin kitleler üzerindeki etkisinin kaynağını, sınıfsal temelini, emperyalizme bağımlı ülkelerde ortaya çıkan faşist iktidarların faşizmin merkezi ile ilişkilerini, faşizme karşı mücadele ve birleşik cephe politikalarını ortaya koyduğu kitapta, komünistlerin burjuva milliyetçiliğine yaklaşımı ele alınmaktadır.
Dimitrovun, İkinci Paylaşım Savaşı öncesi yazı ve konuşmalarını içeren bu eser, faşizme karşı mücadelede başucu kitabıdır.