Çağdaş ruhbilimin temelinde üç yüzyıldan daha uzun bir sürelik araştırma ve kurgu birikimi yatmaktadır-her zaman özgün, sık sık gözüpek, zaman zaman yanlış. Bu kitap Descartes`tan Skinner`e hayranlık verici bir bireyler galerisi içinden bu saygın bilimin evrimini izlemektedir.
Öncülerden kimileri kılı kırk yaran deneycilerdi-Hermann Helmholtz`u düşünün. ki genç yaşta sinir dürtüsünün hızını ölçebilen bir alet geliştirmiş ve bundan birkaç yıl sonra insan görüşünün doğası üzerine dikkate değer bir araştırmalar dizisine girişmişti. Ya da İvan Pavlov`u, ki sindirim fizyolojisi alanındaki anıtsal çalışmaları koşullu tepkenin bulunuşuna ve çağdaş davranışçılığın kuruluşuna götürmüştü. Ya da Sigmund Freud`u, ki nörolojik bir an modeli geliştirme düşüncesiyle başlamış ve çok geçmeden ruh çözümleme pankartı altında eksiksiz bir anlıksal devrim başlatmıştı. Burada ünleri ömür sürelerini aşmayı başaramayan başkaları da vardır. Bunlardan biri olan Franz Anton Mesmer hastalarını içine manyetize demir parçacıkları atılmış bir havuzda oturtarak kitle sağaltımına girişmiş bir hipnotizmacıydı. Hayvan manyetizması kavramından geriye kalan tek şey bir sözcüktür: mesmerizm.
Bu diri yorumda, çağdaş ruhbilimin öncülerinin çalışmalarının ışığı altında görülen ruhbilim tarihi dolaysızca ve heyecan vererek şekillenmektedir. Bu özsel arkatasarı sağlayarak, Ruhbilimin Öncüleri tüm ölçün ruhbilim derslerine değerli bir ek olmaktadır.
(Arka Kapak)