Başka başka kaynaklarda, Milattan 657 veya 658 yıl önce kurulduğu belirtilen İstanbul'un bu tarihler dikkate alınarak yapılan hesaplamayla bu kitabın yayımlandığı yıl 2660 yaşında bir yerleşim olduğu ortaya çıkar. Bunca zaman içinde, resmi ve gayriresmi birçok ad verilmiştir bu yerleşime. İlk adı ise, Byzastır. Peki şimdi kullanılan adını nasıl almıştır? Ayrıca, Ne demek İstanbul? Yalnız yerleşimin adı değil, yerleşimdeki birçok semtin, mahallenin, caddenin, sokağın, yapının vb. adları nereden geliyor?
Bu kitap İstanbul'daki semt, mahalle, yer, yapı, meydan adlarının nasıl oluştuğunu ve bu adların anlamlarını açıklama amaçlı. Önder Şenyapılı'nın çeşitli kaynakları tarayarak derlediği açıklamalar, varsa söylenceleriyle birlikte aktarılıyor.
Yalnızca İstanbullular için değil, İstanbul'da yaşamayıp ülkenin bu en büyük metropolünü tanıyanlar/bilenler için de elden düşürülmeyecek, başucundan eksik edilmeyecek bu kitabın genişletilmiş ve görselliği zenginleştirilmiş 2. baskısı çıktı.
Eklenen 40'a yakın yeni maddeden kimileri şunlar:
3. Ahmet Çeşmesi, Ataköy, Beylerbeyi Camii, Beşir Ağa Camii, Borsa Lokantası, Bulgurlu, Burmalı Sütun, Çubuklu, Defterdar, Enderun, Feshane, Hırka-i Şerif Camii, Kapalıçarşı, Karanfilköy, Kılıç Ali Paşa, Kıztaşı, Lengerhane, Mabeyn Bahçesi, Mahmutpaşa, Maslak, Pandelli, Piyerloti, Rüstem Paşa Camii, Selamiçeşme, Sofular Hamamı, Süreyya Sineması, Yıldız Parkı...