Arif Tekin´in bu çalışması, Aydınlık dergisinin düzenlediği 1999 Turan Dursun İnceleme ve Araştırma Yarışması´nda, Muazzez İlmiye Çığ´ın Kur´an İncil ve Tevrat´ın Sumer´deki Kökeni ve İbrahim Peygamber adlı çalışmalarıyla beraber birincilik ödülüne değer bulundu.
Kitapta ağırlıklı olarak şu sorulara yanıt aranmaktadır: Muhammed´in yaşadığı dönemde Kur´an gibi bir kitabın insanlar tarafından hazırlanıp ortaya çıkması imkansız mıydı? Yoksa Kur´an´ı ortaya çıkarabilecek uygun bir sosyo-kültürel ortam ve gayet iyi bir yazar kadrosu mu vardı? Muhammed, iddia edildiği gibi okuryazar değil miydi? Yoksa bu iddia, Kur´an´a ananırlık kazandırmak amacıyla kullanılan bir taktik olup, aslında o kendini çok iyi yetiştirmiş, ekibini kurmuş, ayrıca dinler tarihi ve mitolojide uzman bir kişi miydi?
İnsanların kurtuluşu için tek alternatif, iddia edildiği gibi Kur´an formülü müdür? Yoksa yaşadığımız çağda toplumu dinle yönetmeye kalkışmak, ateşle oynamak kadar tehlikeli bir düşünce midir?
Arif Tekin, tüm bu sorulara akıl ve bilim çerçevesinde yanıt veriyor. Kitapta ele aldığı konuları, başta Kur´an olmak üzere hadis, tefsir, siyer, tabakat ve İslam tarihi gibi sağlam kaynaklara dayandırıyor.