Nuri Talabani´nin kitabında gösterdiği gibi Kerkük bölgesindeki karışık nüfus sürekli değiştirilmeye tabi tutulmaktadır. Bu olay 1968 yılında Baas Partisi´nin askeri bir darbeyle sözümona iktidara gelmesinden hemen sonra başladı ve süreç içinde onbinlerce Kürt aile zorla sürgüne gönderildi. Bu gaddarlık -merhum Joseph Stalin´in en kötü geleneği- anlaşılmaz biçimde Batı´da önemsenmemiştir ama Irak´ta Saddam sonrası yerleşim yerlerinde bunun derin etkileri olmuştur. Acaba mülksüzleştirilenler, tıpkı Bosna´da ısrarcı olduğumuz gibi burada da yuvalarına, topraklarına dönecekler mi? Yoksa sessizce yapılmak kaydıyla etnik temizlik mubah mıdır?
Profesör Talabani; Kerküklü Kürt halkına karşı Saddam´m yaptığı asimilasyonu gözler önüne sererek dünyaya çok büyük bir hizmet sunmuştur. Saddam´ın yaptıklarını insanlığa karşı işlenen suçlar listesine ekleyelim ve diyelim ki inşallah o bir gün bunların karşılığını görür!
Lord Avebury (1995)
Ciddi ve bilimsel bir araştırma
Kerkük meselesi 2008 yılında hem Ortadoğu´nun ve hem de dünyanın gündeminde önemli bir yer tutacağa benziyor. Irak Anayasası´na göre Aralık 2007´de Kerkük´ün geleceği açısından bir referandum yapılacaktı ancak ertelendi.
Tartışmalarsa sürüyor...
Irak Kürdistanı Federe Hükümeti Kerkük´ün Kürt bölgesine ait olduğunda ısrar ediyor. Şiiler ve Sunniler ise merkezi yönetime bağlanmasını istiyor. Türkiye Kerkük´ün Kürtlere bırakılmasına karşı çıkıyor. İran, güney Irak´taki etkinliğini Kerkük´e kadar uzatmanın hesaplarını yapıyor...
Zengin petrol kaynaklarıyla Kerkük, Irak´ın ve bölgenin yeniden yapılanmasında önemli bir yer tutuyor ve bu yüzden ciddi bir çatışma gerekçesi yaratıyor.
Nuri Talabani´nin kitabı da bu açıdan önem kazanıyor...
Dört bölümden oluşan kitap Kerkük bölgesinin coğrafi ve tarihi özellikleriyle başlıyor. İkinci bölümde Kürt olmayan etnik nüfus (Türkmenler) irdeleniyor. Üçüncü bölümde ise Araplaştırma Girişimleri ele alnıyor. Talabani son bölümü ise Kerkük bölgesinin Araplaştırılmasının sonuçlarına ayırmış.
Ciddi ve bilimsel bir araştırma. Kerkük konusunda bilgi sahibi olmak isteyenler için önemli bir çalışma. Avesta Yayınları´ndan aynı konuda ikinci bir kitap daha yayımlandı; ünlü Kürt tarihçisi Kemal Mazhar Ahmed´in Kerkük, Tarih, Politika ve etnik yapı isimli kitabı da Kerkük konusunda başucu kitabı olmaya aday...
Günay Aslan, www.gunayaslan.com