Fotoğraf tutkunlarına güzel bir haberimiz var. YKY Genel Kültür Dizisinden çıkan Karanlık Odanın Sırları, yüzyılımıza damgasını vuran fotoğraf sanatının ilk elli yılındaki sınırlı teknikleri ve ilerlemelerini aydınlatıyor. Quentin Bajacın hazırladığı bu önemli araştırma, dönemin en büyük fotoğrafçılarının bu teknikten nasıl bir sanat dalı yarattıklarını da gözler önüne seriyor. Fotoğrafın doğuşunu keşfetmek isteyenlere...
1839 yılında Paris'te görüntüleri sabitleyen kimyasal bir yöntemin bulunduğu haberi yankılanır. Gerçekbir mucize olarak karşılanan dagerotipi, otuz yıl içerisinde giderek gelişen başka teknikler izler ve fotoğrafın yaygınlaşmasıyla ilk atölyeler ve portre stüdyoları toplumsal yaşamın merkezi noktalarından birine dönüşür. Fotoğraf biryandan da adli, belgesel, bilimsel ya da topografik amaçlarla kullanılmaya başlar.
Kitaplar ve dergileri kuşatır.
Quentin Bajac, fotoğrafçılığın ilk elli yılındaki sınırlı teknikleri ve ilerlemeleri aydınlattığı bu araştırmasında, dönemin en büyük fotoğrafçılarının bu teknikten nasıl bir sanat dalı yarattıklarını da gözler önüne seriyor.
Tadımlık
Paris Bilimler Akademisinin 7 Ocak 1839 tarihli oturumunda, çağın Fransız biliminin ünlü siması ve cumhuriyetçi milletvekili, gökbilimci ve fizikçi Louis-François Arago, sanatçıların 16. yüzyıldan beri çizim makinası olarak kullandıkları karanlık odada oluşan görüntüleri, elle hiçbir müdahaleye gerek kalmaksızın, mekanik biçimde kopyalamayı sağlayan yeni bir yöntemi tanıtır.