İsraildeki Yahûdî köktenciliği, dindar yerleşimcilerin faaliyetlerinde görüldüğü gibi, çok büyük bir siyasal öneme sahiptir. İsrailli yazar ve insan hakları savunucusu Israel Shahak ile Amerikalı uzman Norton Mezvinsky, bu kitapta, Yahudi köktenciliğinin tüm İsrail devleti içindeki artan siyasal nüfuz ve gücü ışığında bu inancın sonuçlarını tartışmaktadırlar.
Kitap, modern İsrail devletindeki köktenciliğin kapsamlı bir değerlendirmesini yapmaktadır. Yazarlar, Yahudi köktenciliğinin tarihi kökenine ve gelişimine değinerek, farklı kollarını ortaya koymakta ve bunlar arasında en tehlikeli olanının mesihçi (kurtarıcı) eğilim olduğu tespitini yapmaktadırlar. Shahak ve Mezvinsky; Başbakan Yitzhak Rabin suikastını, Yahûdîlerin önceki çağlarda sapkın olarak gördükleri diğer Yahûdîleri cezalandırma geleneği çerçevesinde değerlendirmektedirler.
Kitapta; modern ulus devletlerin oluşmasından önceki dönemde, kendilerinin Tanrının rızasına göre hareket ettiğine inanan ve ebedî cennete hazırlık amacıyla dinden sapan kişileri ya da günahkârları cezalandıran ve öldüren Yahûdîlerle ilgili, İsrailli uzmanların gerek günümüzdeki gerekse geçmişteki çalışmalarından örnekler verilmiş. Çağdaş Yahûdî köktenciliğinin de, modernite öncesinde yaşamış olan Yahûdî topluluklarında var olan durumu yeniden canlandırma girişiminden başka bir şey olmadığı ortaya konmuş.
Yazarlar, Yahûdî köktenciliğinin demokrasiye temelden düşman olduğunu çünkü, tüm vatandaşların eşit olduğu fikrine karşı çıktıklarını bu nedenle de İsraildeki demokrasiye karşı ciddî bir tehdit oluşturduklarını savunmaktadır.
Orta Doğudaki durumu ve barışın geleceğini tam manasıyla anlayabilmek için Yahûdî köktenciliğini tüm yönleri ile anlamamız gerekmektedir.