İslâm-Bizans ilişkisi iki güç arasında, sadece tarihin konusu olarak türden bir ilişki değildir. Askeri, diplomatik ve kültürel alanları kapsayan; etkisi bugüne kadar uzanan çok yönlü bir ilişkiler zinciridir. Bu ilişkiler sanıldığı gibi sadece savaşlarla ortaya çıkan çatışmayı değil en az onun kadar diplomatik faaliyetleri ve anlaşmaları da içeren yoğun ve çok yönlü bir hesaplaşmanın tarihidir.
İslâm-Bizans ilişkisi aynı zamanda bir karşılıklı etkileşimin tarihidir. Ve kendini daha çok siyasi ve kültürel alanda hissettirmiştir. Sonuçlarını bugün bile hissettiğimiz bu etki nedeniyle İslâm-Bizans ilişkileri tarihi, iki farklı medeniyetin yüzleşmesi ve hesaplaşmasıyla tanımlanan yoğun bir döneme işaret eder.
Bu kitap farklı iki medeniyetin özellikle askeri, siyasi ve kültürel alandaki karşılaşmasını içine almaktadır. Hz. Peygamber döneminden Abbasilere kadar olan dönemde İslâm Dünyasının Bizans la olan ilişkilerini incelemektedir.
Yazar, Batı ve İslam ilişkilerinin temel dinamiklerinin şekillenmeye başladığı bir dönemde bu ilişkileri belirleyen ana başlıkların açığa çıkarılması anlamında titiz bir çalışma sunuyor.
İki medeniyetin temas, tanışma ve meydan okuma düzlemlerindeki ilişkileri, siyasi ve askeri çatışmalar, kültürel etkileşim gibi temel konuların bilinmesi, geçmişin olduğu kadar bugünün de anlaşmasına ışık tutacaktır.
İslam ın Bizans la kurduğu ilişkinin anlaşılması Bizans ın coğrafi mirası üzerinde farklı bir medeniyet inşa eden bir toplum için daha da önemlidir.