Son yıllarda küreselleşme olgusunun gündeme gelmesiyle ülkeler arasında bilimsel, ekonomik ve kültürel ilişkiler daha fazla önem kazanmaya başlamıştır. Ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde ülkelerin tüm özelliklerinin tanınması büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle dünya genelinde ülkeler coğrafyasına ayrı bir önem verilmeye başlanmıştır. Bu kitabın hazırlanmasında güdülen amaç da dünyayı ve ülkeleri tanıtmaya katkı sağlamaktır.
Dünya Coğrafyası´nın işlenmesine kıtasal açıdan yaklaşılmış; kıtalar doğal, sosyal ve ekonomik özelliklerine göre bölgelere ayrılmış ve her bölgedeki ülkeler hakkında genel bilgiler verilmiştir.
Ülkelerin kimlik kartlarında; kişi başına satınalma gücünü gösteren milli gelir, okuma yazma bilenlerin oranı, ortalama ömür, nüfus artışı, kent nüfusu ve çalışabilir nüfus oranları gibi veriler kullanılmıştır. Bundan amaç ilk bakışta ülkelerin sosyal ve ekonomik özellikleri hakkında bilgi edinmektir. Ayrıca ülkelerin gelişmelerinde sosyal, siyasal ve kültürel özelliklerin önemi vurgulanmış; ekonomik yönden ilerlemede doğal ortamla, yetişmiş insan gücü arasındaki ilişkilerin önemi belirtilmeye çalışılmıştır.
(Arka Kapak)