MHP için 1991-2003 dönemi, özel bir dönemdi. Büyük bir popülerleşmenin tadına vardı... Marjinallikten, merkez partisi konumuna terfi etti... Tarihinin en büyük oy oranına erişerek hükümet ortağı oldu... Sonra 2002 sonunda yeniden parlamento dışı kalarak ağır bir krize girdi... Bu dönem aynı zamanda, hareketin kurucu ve simge-lideri Alparslan Türkeşin ölümünün ve Türkeş-sonrası bir MHPnin oluşumunun gerçekleştiği bir dönemdi. Devlet Ocak Dergâh adlı kitaplarında ülkücü hareketin 12 Eylül 1980 sonrasındaki yaklaşık 10 yıllık krizli dönemini ele alan Tanıl Bora ve Kemal Can, Devlet ve Kuzgunda, MHPnin 1991 sonrası bu özel dönemini inceliyorlar.
Kitap, bir cephesiyle, 1990lı yılların ruhunu teşrih masasına yatırmaktadır. 1990lı yıllar, Türkiyede milliyetçiliğin yeni bir bahar yaşadığı bir dönemdi. Yeni MHP, bu dönemin ruhuyla/havasıyla yeniden şekillendi ve bizzat o ruhun/havanın oluşumuna katkıda bulundu. Türkiyeye yeni bir modernleşme dalgasının çarptığı bu dönem, sadece MHPnin değil toplam Türk milliyetçiliğinin yeniden biçimlenmesinde özel bir öneme sahiptir. Dolayısıyla, kitabı, Türkiyenin yakın siyasal tarihinin mühim bir onyılının siyasal iklimine dair bir inceleme olarak da okumak mümkündür. Bu iklim çerçevesinde, MHP/ülkücü hareketin ötesinde genel olarak Türkiyede milliyetçiliğin işleyişine dair bir tartışma olarak da okumak mümkündür.
... Milliyetçi zihniyet nazarında Kürt Meselesinin nasıl görüldüğüne, Türk Dünyası perspektifine, devlet telâkkisine, ülkücü ideolojiye, 90ların pop milliyetçiliğine ilişkin bölümlerde ya da diyelim ülkücü mafya meselesine ilişkin kimi alt-bölümlerde, kronolojik bağlamından özerk olarak da bir anlam ve önem ifade eden müstakil konular incelenmektedir.
Tanıl Bora/ Kemal Can, Sunuştan