Osmanlı İmparatorluğu´nun son günleri.
Ege´de küçük bir kasaba.
Ve Gelin olmak değil, öğretmen olmak istiyorum! diye direnen, ancak düşman işgali ve savaşlar yüzünden öğretmen olamayıp naçar gelin olan Gördesli Feride...
Ve Gördesli Feride´nin kızı Nihal Yeğinobalı.
Cumhuriyet Çocuğu, eski Gördes´te görmeden nişanlandığı adamı tanıyabilmek için hizmetçi rolü oynayan Sıdıka´yı, şeyhülislam olabilecekken Jön Türk olan Yörük kökenli laik kadı Yeğinobalı Asım Molla´yı, evli bir Türk genciyle yaşadığı yasak aşk Türk komşularının yaktığı hazin türküde yaşayan güzel Rum kızı Eleni, Manisa´da, Yunan yangınında Türkleri diri diri yanmaktan kurtaran Fransız rahibeleri, Tatar güzeli kötü kadın Hediye´yi, yoksul göçmen kızı, vakur ve idealist öğretmen Memnune´yi, Manisa Tarzanı efsanesini anlatırken bir dönemin panoramasını da çiziyor. Boğazına dayanan kör bıçakla Devrim şehidi Kubilay, kibarlığıyla Mustafa Kemal ve çevresine aşk ve şiir dağıtan yoksul ve yakışıklı genç bir şair. Kan dökmeye evet, müziğe ve yaşama sevincine hayır diyen örümcek kafalı Hafız ve daha niceleri de var bu kitapta.
Otuzlu yılların başında, o yılların bütün coşkusunu, yoğunluğunu, aydınlığını Manisa´da yaşayan bir Cumhuriyet çocuğunun anıları, Roman tadında.