Bu kitap, merkezi Brüksel´de bulunan Centre for European Policy Studies (CEPS) ile merkezi İstanbul´da bulunan Ekonomi ve Dış Politika Forumu (EDPF) tarafından yürütülen bir araştırma projesinin sonuçlarını sunmaktadır.
Üyelik Öncesi Dönemde AB´nin ve Türkiye´nin Stratejisi başlıklı bu çalışmada amaç, Türkiye´nin Avrupa Birliği´ne tam üyeliğinin yaratacağı zorlukları ve fırsatları ayrıntılı olarak incelemekti.
Bu kitap, Türkiye´nin üyeliğinin, ortak dış ve güvenlik politikası, adalet ve içişleri, iç yönetişimi, ticaret, enerji, tarım, bankacılık ve Türkiye´nin makro ekonomisi açısından etkilerini incelemek için kurulmuş olan birkaç çalışma grubunun elde ettiği sonuçları yansıtmaktadır.
Türk ve Batı Avrupalı uzman yazarlar, Türkiye´nin üyeliğinin Avrupa´ya maliyeti, ekonomik yakınlaşma olanakları ve Türkiye´nin üyeliğinin Avrupa´nın geleceği açısından anlamı gibi oldukça tartışmalı konuları incelemişlerdir.
Yazarlar aynı zamanda Türkiye ile Avrupa Birliği arasında, üyelikten önce kurulup ve her iki taraf için de faydalı olabilecek yakın işbirliklerinin hangi alanlarda gelişmesi gerektiğini de ele almaktadır.
Yazarlar bu amaçla, bazı alanlarda birtakım geçiş dönemi politikalarından bahsederken, başka alanlarda sanal üyelik olarak tanımlanabilecek uygulamalara odaklanmışlardır.
Özetle bu kitap, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yürütülecek olan üyelik müzakerelerinde ön plana çıkacak konuların ve sorunların neler olduğuna dair inceleme ve görüşleri içermektedir.