Format Kitap
Barkod 9789753555005
Yayın Tarihi 2007-07-02
Yayın Dili Türkçe
Baskı Sayısı 3.Baskı
Sayfa Sayısı 790
Kapak Karton
Kağıt 2.Hamur
Boyut 130 X 195

Emeği Geçenler :
Yazar   : Erol Özbilgen

Usuller, kanunlar, kurallar, teşrifat, yöntem, edep, terbiye, saygı, sıra, töre, erkan, intizam, inzibat, itaat, zabt-ürabt... gibi geniş bir anlam kapsamı olan adab sözcüğü, Osmanlı kültüründe devlet ve toplum hayatının ilişkilerini düzenleyen yarı kutsal bir simge-kavramdır. Olaylara katkısı katalizor niteliğinde olduğundan varlığıı her zaman açıkça görülemez, bazan yalnızca sezinlenir. Ne var ki etkisi dikkate alınmazsa, tarihsel gerçeklerin üstü örtülü kalabilir. Örneğin öteden beri devletin mutlak sahibi olarak tanıtılan Osmanlı padişahının aslında yetkilerini, davranışlarını sınırlayan, kararlarının yönlendirilmesine, yaptıklarının irdelenmesine olanak sağlayan kendisinin de saygıyla itaat ettiği bir Hanedan-ı Al-i Osman adabı vardır.

Kitabın konuları bu bağlamda ve çağdaş yorumlar eşliğinde ele alınmıştır. Örneğin Halk konusunda bir yandan Millet ve Beraya-Reaya gibi İslam-Osmanlı kültürüne ait klasik ayırımlar yapılırken toplumsal gerçeklik olarak yaşanan Soyluluk ve Kölelik gibi statüler de özgün bölümler biçiminde ayrıca incelenmiştir. Ya da Osmanlı şehirleri anlatılırken iç göçler, mahalle örgütlenmesi, asayiş, denetimler... gibi teknik konularla birlikte çocuk hakları, halk eğlenceleri, halk takvimleri, dilenciler, hayvan ve çevre sevgisi,... gibi psiko-sosyal açıdan önemli ayrıntılara da özel yer ayrılmıştır.

Başka bir deyişle içeriğin kurgusu Osmanlı kimlik ve kişiliğinin niteliklerini, özelliklerini otantik biçimleriyle aktaracak, olguları ise çağdaş ölçütlerde değerlendirecek biçimde düzenlenmiştir.

devamını oku..
% 20
indirim
67.20
Liste Fiyatı : 84.00
Kazancınız : 16.80
Stokta yok
Favorilere Ekle