Doğu ülkelerine geziler düzenleyen Batılı eski seyyahlardan çoğu, Kürdistandan geçtiler ve Kürtler ve onların ülkesi hakkında önemli bilgiler bıraktılar. İsmet Şerif Vanlı, bu kısa ama özlü çalışmasında bu seyyahlardan birkaçının yazdıkları üzerinde duruyor. 16. Yüzyılda Bitlis´in güzel sarayını tasvir eden Venedikli Adsız Satıcıdan 18. Yüzyılda Danimarka Krallığı tarafından Doğu halklarının durumunu, yaşama biçimlerini sadece politik açıdan değil, bilimsel açıdan da incelemek için görevlendirilen Carsten Niebuhra, sekiz eski Batılı seyyahla bizi yüzyıllar önceki Kürt ülkesine tarihsel bir yolculuğa çıkarıyor.
öyleki doğa bu ülkeyi eskiden Romalılar ve Partlar arasında olduğu gibi bugün de Türk ve İran imparatorlukları arasında bir sur gibi şekillendirmekten zevk almıştır sanki Kürdistanın başkaca bir adla anılıp anılmadığını bilmiyorum. Fakat bu genel adıdır ve hep böyle bilinmiştir.
Pietro Della Valle (17. yüzyıl)
Burası, Doğunun en eski gelenek ve hikayelerinin anıldığı ve birçok mitolojik olayın geçtiği yerdir. Constantin-François Volney (18. yüzyıl)