Sanat eserinin okuyucu tarafındaan anlaşılması, büyük oranda sanatçının ve okuyucunun zihinsel arka planının örtüşmesiyle gerçekleşir. Ana hatlarıyla ortak İslam kültürünü yansıtan divan şiirinin anlaşılması, edebiyatın zaman içinde yürüyüşünün tespitiyle mümkündür. Bu tespit, daha çok başarılı sistematik tahlillerin neticesinde gerçekleşecektir. Sistematik tahliller, biyografik ve bibliyografik tetkiklerden ziyade, eserin yapısı ve edebi oluşumuna yöneliktir. Bu tür çalışmaların artması, hem edebiyatın gelişimine katkıda bulunacak, hem de büyük oranda, okuyucuyla şairin ortak bir hafızya sahip olmasını sağlayacaktır.
Bu eserde Dr. Harun Tolasa, kendisinden önce yapılan Şeyhi Divanı´nı Tetkik(A.Nihat Tarlan) ve Necati Bey Divanı´nın Tahlili ( Mehmet Çavuşoğlu) adlı çalışmaların yöntemlerinden de yararlanarak, Ahmet Paşa´nın şiirlerinin sistematik tahlilini yapmıştır.
Ahmet Paşa dönemine şairler ve eleştirmenler tarafından edebiyatımızın ilk merhaalesi olarak kabul edilir. Şair kendi devrinin edebi zevkini en güzel şekilde temsil eden bir şahsiyettir. Ahmet Paşa´nın Şiir Dünyası´nın bu açıdan ayrı bir önemi vardır.