Che, Konghodan ayrılmak üChe, Konghodan ayrılmak üzere Tanganika Gölünün son defa geçerken bunları yazıyordu günlüğüne. Chenin Kongoda savaşarak geçirdiği yedi ayda tuttuğu bu savaş günlüğü, bir rüyanın, emperyalizme karşı mücadeleyi, dünyanın başka köşelerindeki ve Latin Amerikadaki devrimci dalgayı Afrikaya yayma rüyasının öyküsüdür. Fakat Chenin kendi sözleriyle, bir başarısızlığın öyküsü haline de dönüşen bir rüyadır bu.
Yine de Che bu deneyime çok büyük bir önem atfediyor; Kongoda karşılaşılan zorlukların , gelişme düzeyi düşük ülkelerin devrimci hareketleri açısından paha biçilmez önemde bir örnek oluşturduğunu, gelecekteki hareketlerin bu derslerden mutlaka yararlanmaları gerektiğini düşünüyordu. Hatta buradaki ilkel durumu, Kübada devrim yürüyüşü ilk başladığında Sierra Maestraya çıktıkları zamanki duruma benzettiğini söylüyordu.
En çarpıcı olanı da, Küba Devrimini zafere taşıyan, Yankee emperyalizmi, ne tavizsizce kafa tutan, bütün dünyanın efsanevi gerilla lideri sıfatıyla selam durduğu Chenin, bu kadar geri ibir ülkedeki deneyimin sonrasında, kendine yönelik eleştirel tutumunun samimiliği ve kendisiyle hesaplaşırken kelimelerinde yansıyan çocuksu acemilik.
Chenin Kara Kıtada geçirdiği yedi ayın kendi kaleminden aktardığı öyküsü olan Afrika Rüyası, otuz beş yıl sonra, dünyayla aynı zamanda, Türkiyeli okuyucunun karşısında..