XIII. asrın son yıllarında, Osman bey adlı bir yiğidin komutasındaki küçük bir Anadolu uç beyliği, kısa bir süre içerisinde üç kıtaya hükmeden ulu bir imparatorluk haline gelmiş ve daha sonra da canlı bir organizma gibi gençlik, orta yaşlılık ve ihtiyarlık dönemlerini tamamlayarak tarih sahnesinden ayrılmış ve yerine Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.
İmparatorluktan inkıraza geçiş sürecinde, Osmanlı aydınları devlet gemisinin batışını durdurabilmek için bir sağa, bir sola koşmuşlar, her gün yeni bir fikir ve yeni bir projeye sarılmışlardır.
İşte elinizdeki kitap, Osmanlı´dan Cumhuriyet´e geçiş sürecinde tartışılan bu tarz-ı siyasetlerin ve çeşitli değerlerin serüvenini anlatmaktadır.
Eserin konularına ve seçilen örnek metinlere dikkatle bakıldığ zaman, Osmanlılar´ın son dönemi ile Cumhuriyet´in ilk yıllarına rastlayan süreçte yapılan bu siyaset tarzı ve değer tartışmalarının bugün de güncelliklerini korudukları görülür. Dolayısıyla, bugünkü tartışmaların taraftarları, elinizdeki eserde incelenen ve sunulan metinler sayesinde hem tarihi referanslarını bulacaklar hem de görüşlerinin tarihsel geçerliliklerini test edebilme imkanına
sahip olacaklardır.
(Arka Kapak)